Allt är sig likt men egentligen helt olikt

ORDFÖRANDE HAR ORDET 30 JUNI 2020: Det är sista dagen i juni och nu har vädret vänt. Juni var som en stekhet juli och nu blir de första dagarna i juli som en kulen start på maj.

Alla har hemester vare sig man från början tänkt vara hemma eller ej. Mina sociala medier svämmar över av bilder från olika bilresor, cykelresor, båtturer i Sveriges avlånga land. Hoppas alla avlägset belägna stugbyar får ett rejält ekonomiskt tillskott i dessa bistra tider. Eftersom skogen svämmar över av motionärer och naturälskare kan det paradoxalt nog vara på skogsstigarna som vi får svårt att hålla fysiskt avstånd.

För mig är hemester det normala tillståndet varje sommar. Att lämna livet på landet när allt växer, blommar och doftar ser jag inte som ett alternativ. I februari är det en annan sak … då kan jag förmodligen förvänta mig min personliga svacka om coronaviruset fortfarande stoppar oss från att resa.

Öppna upp på ett säkert sätt

Jag tycker alla anstränger sig och tar situationen med coronaviruset på allvar. Detta kommer att hänga i ett tag så alla förslag på hur man träffas utan att smitta/smittas behöver fram i ljuset. En inte självvald isolering kan bli outhärdlig för den som har få privata sociala kontakter och som är beroende av tillskapad social samvaro.

Det är ju just det som vi i det offentliga till stor del har dragit in på för att framför allt skydda våra äldre, men eftersom situationen kommer att kvarstå till dess ett vaccin finns på plats behöver vi tänka till och öppna upp. Självklart på ett säkert sätt.

Titta på Socialchefsdagarna 2020!

Utifrån rådande läge har FSS och värdstaden Göteborg nu beslutat att Socialchefsdagarna 2020 blir en heltigenom digital tilldragelse. Det ursprungliga programmet komprimeras till två dagar (30 september och 1 oktober), vi drar ner kostnaden ordentligt och vi ska alla göra vårt bästa för du som konferensdeltagare ska få riktigt bra dagar.

Jag hoppas att fler än vanligt vill följa föreläsningarna, och att även du som annars inte skulle ha orkat eller tagit dig tid att åka på konferens nu kan få lite inspiration och påfyllning av nya idéer.

Gå in på socialchefsdagarna.se och se hur det nya programmet ser ut. Allt rymdes inte, men förutom det som kommer att livesändas kommer vi också att lägga ut ett antal förinspelade seminarier.

Framtidens socialtjänst

En del är sig likt och rullar på, nästan enligt plan. Igår fick jag en personlig återkoppling från Margareta Winberg om hur arbetet fortskrider med den nya socialtjänstlagen. Utredningen har bråda tider nu efter att ha fått en kortare förlängning av utredningstiden än vad som först planerades.

De arbetar både helger och sena kvällar för att skriva fram de senaste förändringarna och rättelserna. Tanken är att materialet ska lämnas till tryck om en dryg vecka, alltså en bit in i juli. Vi kan se fram emot drygt 1200 sidor intressant läsning och en ny lagtext på drygt 180 sidor.

De små och viktiga orden

Margareta och jag pratade om huvuddragen i förslaget men kanske mest om de små orden och att vi är många som haft åsikter om just dem.

Huruvida ett ord är behäftat med positiva eller negativa konnotationer kan variera kraftigt och stämma upp en kör av bifall eller en störtflod av protester. Jag uppfattar utredarna som lyhörda och att de verkligen försökt kryssa fram genom de stora mängder åsikter som kommit in. Ett skäl till att så många åsikter fått luftas är att de valde att göra utredningen med stor delaktighet och transparens. Det har berikat materialet och polariserat vissa diskussioner som verkligen hjälpt till framåt i utredningsarbetet.

Jag tror många kommer att lusläsa materialet och fler åsikter kommer att höras. För min del är jag trygg med att utredningen har vägt orden på silvervåg och kommit fram till bästa möjliga vägen att gå.

Avkoppling

Till sist vill jag önska dig en riktigt skön sommar. Några jobbar på ett tag till och några, som jag själv, börjar vänja mig vid sovmorgon varje dag.

Sommarsverige är fantastiskt. Gå ut och njut eller dyk in i en spännande deckare i soffhörnan. Det viktigaste är att du får din dos av avkoppling och återhämtning inför hösten, som kommer att kräva mycket av oss alla.

Varma hälsningar
Monica Persson, FSS ordförande

Kommentarer inaktiverade.