Det kommer ju något efter

ORDFÖRANDE HAR ORDET 5 MAJ 2020: Ur led är tiden och inget är som vanligt. I kriser prövas ledarna och hittills tycker jag att vi inom den kommunala socialtjänsten gjort allt vi kan och förmår. Över hela landet görs stora ansträngningar för att inte ”bara” klara av den egna verksamheten utan även skapa utrymme för att avlasta sjukvården, där det behövs. Det ser ju inte lika ut över landet och det är glädjande att se att vi är duktiga på att samarbeta när krisen står för dörren.

På min arbetsplats duggar frågorna tätt över chefer på alla nivåer. En del kan vi svara på, annat står skrivet i stjärnorna.

Men svar vill alla ha.

Själv har jag reflekterat över den kontrollförlust som vi alla drabbats av i och med virusutbrottet. Som personer har vi olika förmåga att hantera ovisshet. Därför gäller det ännu mer nu än vanligt att vi faktiskt bara svarar på de frågor vi kan besvara och inte frestas att spekulera, i syfte att gjuta olja på vågorna.

Med stort allvar och hög kompetens hanteras frågor om arbetsmiljö parallellt med existentiella frågor. Jag sänder ofta en tanke till våra kollegor inom sjukvården som ska välja vilka som ska prioriteras – en fruktansvärd uppgift som ändå är fullständigt nödvändig i stunden.

Att vi går till jobbet och gör vårt bästa är extra viktigt i dessa dagar.

Det kommer ju något efter, när nu ”efter” kan tänkas infalla. Många med mig funderar på de sociala och ekonomiska följderna av pandemin. I delar av landet ser vi sjunkande antal orosanmälningar och barnens egna hjälptelefoner är betydligt mer använda nu än tidigare. Försörjningsstödet väntas öka – hur stora kommer samhällets kostnader att bli?

Mitt i allt detta jobbar FSS vidare på att få till en bra mötesplats på Socialchefsdagarna 2020. Jag tror vi är många som till hösten kommer att vara svältfödda på fysiska möten och att träffas för att jämföra upplevelser och dra nytta av varandras erfarenheter. Om bara lagar och rekommendationer gör det möjligt att hålla ett fysiskt möte ska vi göra allt för att ge dig som vill komma till Göteborg en berikande upplevelse. Och kan vi inte ses ”på riktigt” kommer vi att ställa om till en digital konferens.

Behovet av att inhämta ny kunskap och lyfta sig ur vardagsarbetet finns även i år. På något sätt ses vi i höst! Om det blir i Göteborg eller via datorn, ja det får vi se. I slutet av maj öppnar anmälan, läs mer om hur det går till på socialchefsdagarna.se.

Varmaste hälsningar
Monica Persson, FSS ordförande

Kommentarer inaktiverade.