Göra rätt nu och fel sedan, eller tvärtom?

ORDFÖRANDE HAR ORDET 6 APRIL 2020: Det är en månad sedan jag skrev en sådan här text och väldigt mycket har hänt. Det har alltid varit så att det kommer snabba, akuta och nya arbetsuppgifter till oss i socialtjänsten men vårt nya coronavirus har lyft detta till en aldrig tidigare skådad nivå.

Socialtjänsten jobbar alltid på, löser det till synes olösliga och hanterar svåra och utmanande situationer med ett så stort lugn som går att uppbåda. Det är då vi är som bäst, när det gäller att lösa saker snabbt. Den kreativitet som många visar upp i denna prövningens tid inger hopp och förtröstan. Innovatörer och uppfinnare kommer till sin rätt och det utvecklas bristprodukter både på stora företag och i privata hobbyrum.

Men en oro gör sig påmind inom socialtjänsten. Blir det rättarting så småningom? Det är svårt att göra allt rätt och att följa regelboken när verkligheten trycker på för fullt. Vi nödgas ”gena i kurvorna” och då blir ju frågan om det kommer det surt efteråt. Inte för att det betyder så mycket för våra vägval i stunden; att minska lidande och rädda liv tar så klart överhanden. De basala behoven och vilka som behöver hjälp med dem blir tydligt.

Vi lärde oss en del av flyktingkrisen. Först gick allt an, sedan kom en hel del kritiska synpunkter. Därefter gick somligt an i alla fall, för det hade ju varit ett riktigt krisläge. Graden av kritik blev lägre eller uteblev i ljuset av den extrema situation som då rådde.

Blir det så nu också? Att vi först senare vet hur rätt eller fel vi gjorde?

Troligtvis, men mycket kan avhjälpas i och med att regeringen fått igång sin organisering för att fatta snabba, tillfälliga beslut.

Sen har vi ”business as usual” som rullar vidare. Vi måste fatta alla andra beslut samtidigt som vi hanterar följderna av coronavirusets spridning och även om något kan kännas trivialt i stunden måste det ändock hanteras.

En fråga som är aktuell för FSS styrelse är Socialchefsdagarna 2020 i höst. Vi är fast beslutna att genomföra konferensen den 30 september till 2 oktober och har en plan för hur vi ska göra det. Återkommer med besked om det senare i april. Redan nu är det dock klart att vi flyttar fram datumen för när anmälan öppnar till 26 maj.

Ta hand om dig och försök hitta andhämtningspauser då och då.

Med varma hälsningar
Monica Persson, FSS ordförande

Kommentarer inaktiverade.