Håll avstånd, håll ut och håll humöret uppe

ORDFÖRANDE HAR ORDET 17 NOVEMBER 2020: Att inte prata om pandemin är stört omöjligt. Utifrån de nya reglerna för hur vi får träffas så blir vår värld ännu lite mindre ett tag framöver. Jag kan bara hoppas att allvaret har sjunkit in hos alla att det är helt avgörande nu att hålla avstånd, hålla ut och också hålla humöret uppe.

Äldreomsorgen har kämpat på en längre tid. Med stramare förhållningsregler gällande sjuka barn och egen sjukdom så är personalbristen märkbar i de flesta av våra verksamheter. Ordet för dagen är ”bemanningsplaner”. Många kommuner är strängt upptagna med att förflytta personal mellan olika enheter och olika verksamhetsområden.

Digitalt funkar

Allas våra digitala kanaler utvecklas med expressfart. Snart kan vi både ”gruppa” och göra små inkluderande övningar digitalt fast var och en sitter i tryggt förvar i sin bostad. Fiffigt, javisst! Men att inte få träffa andra människor blir aningen andefattigt i längden.

Nu är det som det är och om vi skärper oss blir det bättre. Jag är glad över att det mesta fungerar trots att vi inte kan ha så mycket fysisk kontakt på ett bra tag framöver.

Det finns mycket att göra vid skrivbordet så det är ingen risk att en sitter sysslolös. Just nu är många upptagna med lönerörelsen och medarbetarsamtal. Även de samtalen kommer nog mestadels att ske digitalt, men sitter man två och två är det nästan som att träffas fysiskt.

Hållbar socialtjänst

I utredningen om en hållbar socialtjänst är det många remissinstanser, bland annat 33 kommuner. Flera av kommunerna – däribland min kommun Karlstad – var med på SKR:s remisskonferens häromdagen. Remissinstanserna är många. Självklart är FSS en av dem.

Alla kommer såklart att tycka olika om utredningens förslag beroende på utgångspunkt.  Då är det extra viktigt att FSS trycker på det som är viktigast just för kommunerna och socialtjänsten.

Det här vill vi bolla med dig

En fråga som vi vill bolla med dig är följande. Även om uppdraget för utredarna var att förslagen inte fick vara kostnadsdrivande, kommer de att generera kostnader ute i kommunerna? Hör av dig om ni gjort några sådana beräkningar i din kommun! Maila mig direkt på monica.persson@karlstad.se eller skicka till vår gemensamma låda info@socialchefer.se.

Själv grubblar jag på hur snabbt och hur omfattande vi kan styra om till mer förebyggande insatser. Och vad kommer det att betyda att socialtjänsten kanske kan erbjuda lejonparten av insatserna utan biståndsbeslut?

Du är alltid välkommen att höra av dig!

Ja, frågorna hopar sig. Om du jobbar i en kommun som är remissinstans har ni goda möjligheter att föra fram åsikter. Gör du inte det, men har många synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig till oss i FSS styrelse.

Varma hälsningar
Monica Persson, ordförande FSS

Kommentarer inaktiverade.