Var var VAR?

ORDFÖRANDE HAR ORDET 26 JUNI 2018: Ett rekordstort antal svenskar gav säkert utlopp för sin förtvivlan när Tony Kroos skruvade in frisparken på övertid i den 95:e matchminuten, när Sverige spelade mot Tyskland i fotbolls-VM. Målet i sig är inte något att säga om, mer än att lyfta på hatten för den ”Kroosartige” Tonys förmåga att dundra in bollen i mål i ett så utsatt läge som Tyskland då befann sig i.

Den hatstorm som sedan riktades mot Jimmy Durmaz via sociala medier är i mina ögon lika obegriplig som oacceptabel. En stor eloge för Jimmys rakryggade sätt att hantera situationen med ett tydligt och hundraprocentigt stöd från såväl övriga landslagsspelare som ledare.

Under mästerskapet har domarstödet VAR (Video Assistant Referees) blivit omskrivet och ofta uppskattat, inte minst här hemma efter första matchen mot Sydkorea. Den ordleksmässiga frågan i rubriken ”Var var VAR?” ställdes säkert av många svenskar under inledningen av matchen då Marcus Berg blev hårt åtgången i straffområdet. Denna gång blev det ingen förändring av domarens beslut – trots att reprisbilderna visade att så borde skett.

Med andra ord räcker det inte med att assisterande domarslut finns att tillgå om de inte används …

Tanken på ett analysverktyg (à la VAR) för snabb(are) utvärdering och möjlighet till korrigering när det gäller viktiga politiska samhällspåverkande beslut kittlar min fantasi.

Tänk om vi redan efter några år via ett snabbfotat utvärderingsverktyg – låt oss kalla det SAR (Society Assistant Referees) hade kunnat konstatera att:

  • Det fria skolvalet har lett till ökad segregation och därmed försämrade möjligheter för att utjämna livschanser för barn och unga från socioekonomiskt svagare delar av samhället.
  • Frysta bidragsnivåer i de statliga trygghetssystemen leder till ökade klyftor och därmed ökade spänningar i samhället.
  • Det inte räcker med byggpolitiska förslag för att skapa bostäder åt alla målgrupper i samhället. Det behövs fördelningspolitiska och/eller bostadspolitiska åtgärder om alla invånare ska kunna få en bostad till en rimlig kostnad.
  • Skatteutjämningssystemet sedan många år leder till ökade klyftor mellan stad och land och därmed ökade spänningar i samhället.

Fast å andra sidan: Även om vi inte har tillgång till ett snabbt utvärderingsverktyg så finns det besvärande stor evidens för att ovanstående orsak-verkan-samband faktiskt existerar.

Det är min förhoppning att valrörelsen – som snart drar igång på riktigt – ska lägga fokus på dessa samband och framförallt måla upp en framtidsbild av hur vi tar oss till ett än mer solidariskt, jämlikt och inkluderande samhälle.

Jag är väl medveten om att frågorna är stora och komplexa. Just därför behöver vi ägna dem den uppmärksamhet och den tid som de kräver.

Det är ännu mer än två månader till valdagen så tid finns onekligen och den lär som sagt behövas. En förvarning om var tyngdpunkten kommer att ligga lär vi få under Almedalsveckan som inleds nästa helg, och där FSS kommer att finnas med på flera platser.

Men innan dess (på onsdag) kommer jag att hålla tummarna för en svensk seger mot Mexico!

Lars Liljedahl
Ordförande FSS